Ruim dertig procent zzp’ers is schijnzelfstandige

Uit een enquête van FNV Bouw op 26 bouwplaatsen in Nederland ontstaat het beeld dat ruim 30 procent van de zzp’ers in de sector bouw feitelijk werkt als werknemer. Zij moeten dus door de inlenende opdrachtgever als werknemer in dienst worden genomen, stelt de bond.

Volgens FNV Bouw wordt in de media vaak ten onrechte gesuggereerd dat het wel meevalt met het aantal schijnzelfstandigen in de bouw. In een recent rapport van ZZP Barometer wordt melding gemaakt van slechts 2,5 procent van de zzp’ers in de sector bouw die vindt dat ze als schijnzelfstandigen werken. Daarbij is kennelijk alleen gevraagd naar de persoonlijke beleving van de mensen, concludeert de bond.

Lees meer

Schilderwerk beschadigt rijksmonument

Een rijksmonument in Rotterdam is mogelijk onherstelbaar beschadigd door de nieuwe gebruiker, het consulaat van Angola, meldt NOS Nieuws De kwetsbare zandsteen in de voorgevel is wit geschilderd. Daarvoor is geen vergunning aangevraagd.

De dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente is langs geweest bij de aannemers. Die zeiden dat ze geen vergunning hoefden aan te vragen, omdat het om Angolees grondgebied gaat. De gemeente heeft inmiddels uitgezocht dat dat niet juist is, en zal actie ondernemen, meldt NOS Nieuws.

Lees meer

Ziekenhuizen: schilderen prioriteit nummer één

Van de Nederlandse ziekenhuizen denkt een derde gedeelte dat het budget voor renovatie de komende twee jaar gaat stijgen; 40% van de ziekenhuizen verwacht een stijging van het onderhoudsbudget. Op nummer 1 van de top-3 staat schilderwerk, gevolgd door brandwerende maatregelen en verbeteringen aan het binnenklimaat. Dit blijkt uit het twee jaarlijkse onderzoek ‘Zorgmarkt in Beeld’ van BouwKennis.

‘Zorgmarkt in Beeld’ van BouwKennis richt zich onder andere op de keuzes die momenteel in de zorg worden gemaakt op het gebied van nieuwbouw en uitbreiding, renovatie en onderhoud en welke ontwikkelingen deze keuzes beïnvloeden. Het rapport schenkt onder andere aandacht aan het beschikbare budget voor onderhoud en renovatie en de verwachtingen hieromtrent.

Lees meer