Ruim dertig procent zzp’ers is schijnzelfstandige

Uit een enquête van FNV Bouw op 26 bouwplaatsen in Nederland ontstaat het beeld dat ruim 30 procent van de zzp’ers in de sector bouw feitelijk werkt als werknemer. Zij moeten dus door de inlenende opdrachtgever als werknemer in dienst worden genomen, stelt de bond.

Volgens FNV Bouw wordt in de media vaak ten onrechte gesuggereerd dat het wel meevalt met het aantal schijnzelfstandigen in de bouw. In een recent rapport van ZZP Barometer wordt melding gemaakt van slechts 2,5 procent van de zzp’ers in de sector bouw die vindt dat ze als schijnzelfstandigen werken. Daarbij is kennelijk alleen gevraagd naar de persoonlijke beleving van de mensen, concludeert de bond.

In de enquête van FNV Bouw is naast de persoonlijke beleving (van de ondervraagden vindt 7 procent zich geen zzp’er maar stelt geen andere keuze te hebben om aan inkomen te komen),  juist ook gekeken naar de feiten en omstandigheden op het werk:

  • 16 procent heeft een VAR Loon in plaats van een VAR WUO
  • 16 procent werkt vooral voor de ex-werkgever en is dus als ‘zzp’er’ hetzelfde werk blijven doen als voorheen als werknemer
  • 9 procent werkt via een uitzendbureau of met één opdrachtgever
  • 15 procent kan niet zijn tarief onderhandelen
  • 23 procent sluit alleen een mondelinge overeenkomst en legt afspraken over het werk dus niet vast.
  • 8 procent heeft onvoldoende voorzieningen (verzekeringen voor aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en oudedag)

 

Voor veel zzp’ers is een combinatie van bovenstaande kenmerken aan de orde. Omdat veel zzp’ers op basis hiervan als werknemer in dienst moeten worden genomen, vindt FNV Bouw dat de huidige automatische vrijwaring voor de loonheffing voor opdrachtgevers in de VAR WUO moet vervallen. Bij FNV Bouw zijn naast werknemers ook zzp’ers aangesloten.

– See more at: http://www.schildersvak.nl/nieuws/id6765-ruim-dertig-procent-zzpers-is-schijnzelfstandige.html#sthash.KScGrTpB.dpuf