Schilderwerk beschadigt rijksmonument

Een rijksmonument in Rotterdam is mogelijk onherstelbaar beschadigd door de nieuwe gebruiker, het consulaat van Angola, meldt NOS Nieuws De kwetsbare zandsteen in de voorgevel is wit geschilderd. Daarvoor is geen vergunning aangevraagd.

De dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente is langs geweest bij de aannemers. Die zeiden dat ze geen vergunning hoefden aan te vragen, omdat het om Angolees grondgebied gaat. De gemeente heeft inmiddels uitgezocht dat dat niet juist is, en zal actie ondernemen, meldt NOS Nieuws.

In het gebouw aan de Mathenesserlaan was voorheen het gemeentearchief. Een deel van de voorgevel is van zandsteen, die van nature gelig is. De zandsteen is heel poreus, waardoor de verf niet zomaar verwijderd kan worden. Inmiddels is zo’n dertig procent van het gebouw gewit. Niels van der Vlist, directeur van Stadsherstel Historisch Rotterdam, is erg geschrokken van de beschadiging. “Dit moet natuurlijk worden hersteld. Het hangt ervan af welk materiaal is gebruikt, misschien dat het met een lasertechniek verwijderd kan worden.”

 

Volgens restauratiedeskundige Rutger Polderman is de verflaag desastreus. “Je moet heel grove middelen als agressieve oplosmiddelen inzetten om dit eraf te krijgen.” Lees hier verder over het incident op de site van NOS Nieuws en bekijk hier de actuele stand van zaken.

– See more at: http://www.schildersvak.nl/nieuws/id6906-schilderwerk-beschadigt-rijksmonument.html#sthash.qHLrCOwq.dpuf